Wanneer heb ik als slachtoffer of nabestaande spreekrecht in een rechtszaak?

Wanneer heb ik als slachtoffer of nabestaande spreekrecht in een rechtszaak?

U kunt als slachtoffer van een ernstig misdrijf in sommige gevallen tijdens de rechtszaak een verklaring afleggen. Dit heet spreekrecht. Ook als nabestaande van een slachtoffer heeft u spreekrecht.

Wanneer spreekrecht?
Bent u slachtoffer van een ernstig strafbaar feit of nabestaande van een slachtoffer? En komt er een strafzitting? Dan mag u in de rechtszaal spreken over wat u wilt. Bijvoorbeeld over de gevolgen van het strafbare feit voor u. Of over de straf die u vindt dat de verdachte moet krijgen. Een advocaat kan u hierbij helpen.

Soms mag ook iemand anders namens u spreken in de rechtszaal. Bijvoorbeeld als u zelf niet durft te spreken. Vraag een advocaat om u te helpen met toestemming hiervoor te vragen.

Schriftelijke slachtofferverklaring
Wilt u niet spreken op de zitting? Dan mag u ook een brief schrijven waarin bijvoorbeeld staat welke gevolgen het strafbaar feit voor u heeft. Of welke straf u vindt dat de verdachte moet krijgen. Een advocaat kan u hierbij helpen. Uw brief komt in het dossier van de strafzaak. Zo kunnen de rechter, de officier van justitie en de verdachte de brief lezen.

Een gesprek met de officier van justitie
Soms kunt u in een persoonlijk gesprek met de officier van justitie (ook) uw verhaal vertellen. Dit gesprek is vóór de zitting. De officier van justitie vertelt u wat er tijdens de zitting gaat gebeuren. En u kunt hem vragen stellen. Een advocaat kan u helpen om dit voor te bereiden.

Over de auteur

beheerder administrator

1 reactie tot nu toe

cialis vs tadalafilGeplaatst op9:27 pm - feb 5, 2024

cialis vs tadalafil

cialis vs tadalafil

Reacties zijn gesloten.